UTM Kurguları / URL Parametreleri Hakkında
UTM (Urchin Tracking Module), websitenizde oturum oluşturan kullanıcıların, websitenize geldiği kaynakları ve bu kaynakları geliştirmek ve verimliliğini ölçmek için kullanılan bir izleme modülüdür. Google Analytics 4 (GA4) gibi veri analizi araçlarının trafiğin geldiği kaynağı daha iyi anlamasını ve okumasını sağlayan yardımcı etiketlerdir.
URL Parametreleri ya da UTM (Urchin Tracking Module) Parametreleri, web sitenize gelen ziyaretçilerin kaynaklarını izlemek ve bu kaynakların verimliliğini/performansını ölçmek amacıyla kullanılan bir izleme modülüdür. URL Parametreleri, arama, filtreleme, sayfalama vb amaçlarda da kullanılabilir. Bu yazımızda Dijital Pazarlama Kampanyaları’nda UTM Parametreleri’ni nasıl kullanacağımızdan ve avantajlarından bahsedeceğim.
Google Analytics 4 (GA4) gibi veri analizi araçlarının, trafiğin geldiği kaynağı daha iyi anlamasını ve okumasını sağlayan yardımcı etiketlerdir. UTM Parametreleri, bağlantılarınızın sonuna eklenen ve pazarlama kampanyalarınızın performansını izlemeye yardımcı olan dijital pazarlama dünyasında aktif olarak kullandığımız bir izleme ve ölçümleme anahtarlarıdır.
UTM Parametrelerini Kullanabileceğiniz Alanlar
İnternet sayfanıza trafik sağlamak için çeşitli kampanyalar yürüten bir marka olduğunuzu düşünelim. Outdoor reklamlarında billboardlarda QR kod ile bağlantı yönlendirmesi yaptığınızı, Yandex Maps’e reklam verdiğinizi, mevcut müşterileri datanıza bir mailing çalışması yaptığınızı ve Google ve Meta platformlarında çeşitli reklam kampanyaları yürüttüğünüzü varsayalım.
Başarılı kampanya kurgunuzun ardından web sitenizdeki oturum sayısınınve satışların arttığını fark ettiniz. Ancak, bu pazarlama çabalarınızdan hangisinin daha verimli olduğunu ya da hangisini durdurmanız gerektiğini nasıl belirleyebilirsiniz?
İşte bu noktada, ufak izleme kodları olan UTM parametreleri her bir pazarlama kampanyasının etkinliğini izlemek ve analiz etmek için yardımınıza yetişiyor. Böylece pazarlama bütçenizi daha efektif bir şekilde yönetmenize imkan tanıyor.
UTM Nasıl Oluşturulur? UTM’li Link Nasıl Verilir?
Bir bağlantıya UTM Parametresi atamak için, campaign, source, medium, term, content gibi basit birkaç anahtar parametremiz bulunuyor. Bu anahtar kelimeleri nasıl kullanacağımıza birlikte göz atalım.
- utm_source: Trafiğin geldiği kaynağı belirtir. (google, meta, yandex, tiktok, twitter, pinterest, snapchat, linkedin, newsletter, influencer, affiliate, blog, crm vb. )
- utm_medium: Trafik türünü belirtir. (cpc, content, social, referral, mailing, qr_code, pr vb.)
- utm_campaign: Kampanya kurgusuna verdiğiniz adı ya da belirli bir promosyonun adını belirtir. Bu, kampanyalarınızı ayrı ayrı izlemeye yardımcı olur. Bu parametre, farklı pazarlama çabalarının performansını analiz etmenize ve hangi kampanyaların en iyi sonucu verdiğini belirlemenize yardımcı olur. UTM campaign parametresi genellikle kampanyanın adını veya kimliğini içerir. (yaz_indirimleri vb.)
- utm_term: Genellikle Arama ağı reklamları için kullanılan, arama ağında reklamınızın gösterildiği anahtar kelimeleyi belirten takip parametresidir. Bu, özellikle performans odaklı kampanyalar için önemlidir, hangi anahtar kelimelerin en etkili olduğunu, dönüşüm getirdiğini ve bütçenizi en verimli şekilde nasıl kullanacağınızı belirlemenize yardımcı olur. (kosu_ayakkabilari vb.)
- utm_content: Genellikle aynı reklam veya bağlantının farklı varyasyonlarını izlemek için kullanılır. UTM content parametresi, kampanyalarınızın hangi versiyonunun daha iyi performansı gösterdiğini analiz etmenizi sağlar. Bu bilgi, reklam metinlerini, görsellerini, yerleşimlerini ve diğer değişkenleri optimize etmek için kullanılır. (variant_a, variant_b ya da short_video, long_video vb.)
Örnekler
Bing’te ücretli arama ağı reklamı vereceğiz. Kampanyamız Yaz Fırsatları ve ilk reklam metninde “Hemen Satın Al”, İkinci reklam metininde “Detayları Gör” olacak şekilde 2 farklı CTA ile reklamımızı yayına alacağız ve erkek spor ayakkabı anahtar kelimesine çıkmak istiyoruz.
Bu örneğe göre UTM Kurgumuz aşağıdaki gibi olmalıdır:
https://caglarcanakci.com/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=yaz_firsatlari&utm_term=erkek_spor_ayakkabi&utm_content=cta_buy_now
- utm_source: bing
- utm_medium: cpc
- utm_campaign: yaz_firsatlari
- utm_term: erkek_spor_ayakkabi
- utm_content: cta_buy_now (varyant 1) , cta_see_details (varyant 2)
Aynı kampanya için mailing yaptığımızı varsayalım ve onun için de bir bağlantı oluşturalım:
caglarcanakci.com/?utm_source=crm&utm_medium=mailing&utm_campaign=yaz_firsatlari&utm_term=erkek_spor_ayakkabi&utm_content=cta_buy_now
- utm_source: crm
- utm_medium: mailing
- utm_campaign: yaz_firsatlari
- utm_term: erkek_spor_ayakkabi
- utm_content: cta_buy_now (varyant 1) , cta_see_details (varyant 2)
Aynı kampanyaya sosyal medya kanallarında facebook ve instagram reklamlarımız için bir bağlantı oluşturalım:
caglarcanakci.com/?utm_source=meta&utm_medium=cpc&utm_campaign=yaz_firsatlari&utm_term=erkek_spor_ayakkabi&utm_content=cta_buy_now
- utm_source: meta
- utm_medium: cpc
- utm_campaign: yaz_firsatlari
- utm_term: erkek_spor_ayakkabi
- utm_content: cta_buy_now (varyant 1) , cta_see_details (varyant 2)
UTM’den Toplanan Veriler Google Analytics’te Nasıl Görüntülenir?
Kampanyalarınızı izleme amacıyla UTM kodlu bağlantıyı oluşturup paylaştıktan sonra, o bağlantıdan gelen oturumları Google Analytics, otomatik olarak almaya başlayacaktır. Bu istatistiklere Google Analytics raporlarınızdan ulaşabilirsiniz.