nternette dolaşırken farklı zamanlarda bir markanın reklamına Google’da Youtube’da , Instagram ve TikTok’ta denk geldiniz mi? Eğer reklamdaki değer ya da teklif dikkatinizi çekti ve satın almaya döndüyseniz, bu kaçıncı aşamada oldu?

Günümüzde pek çok marka 5’in üzerinde kanalda dijital pazarlama yayınları yapıyor ve birden fazla platformda ürün ya da hizmetlerini listeliyor. Markalar reklamlarını, kimi zaman bilinirlik ve akılda kalıcılık, kimi zaman ise doğrudan satın alma hedefiyle yayınlandığını göz önünde bulundurduğumuzda tüm bu stratejileri sırasıyla, doğru kişiye ve birbiriyle çakışmadan yapabilmek oldukça önemli bir meziyet.

Burada yardımımıza pek çoğumuzun aşina olduğu , çok sık kullanılan bir terim. Bu yazımızda sizlerle, Dijital Pazarlama Hunisini birlikte inceleyeceğiz. Keyifli okumalar dilerim.

Dijital Pazarlama Dönüşüm Hunisi (Digital Marketing Conversion Funnel) Nedir?

Funnel Kurgusu, Dijital Pazarlama Hunisi ya da Pazarlama Hunisi kelimesi geleneksel ve dijital pazarlamada maruz kaldığımız, sık kullanılan terimlerden birisi. Bu kelime potansiyel müşterilerin markanın sunduğu ürün ya da hizmet ile kurdukları ilk ilişkiden satın alma aşamasına gelinceye kadar gerçekleşen müşteri yolculuğunu içinde barındırır.

Dijital pazarlamada kullanıcıların dijitalde daha fazla iz bırakması, anlamlandırılabilir veri kaynaklarının geleneksel kanala kıyasla daha net bir görüntü oluşturması nedeniyle bir Pazarlama Hunisi Stratejisi oluşturmak ya da kurgulamak oldukça değerli.

Bir websitesini ilk kez ziyaret eden kullanıcıların küçük bir kısmı bu ziyaretlerinde satın alma gerçekleştirir, bir kısmı websitesine indikleri sayfadan başka bir sayfaya göz atmadan websitesinden ayrılırken bazı kullanıcılar sayfaları, ürün ya da hizmetlere göz attıktan sonra websitesinden ayrılmaktadır. Potansiyel müşterileri, satın alma aşamasına kadar yönlendirmek için özenle hazırlanmış bir dönüşüm hunisi stratejisi, markaların önemli araçlarından birisi olacaktır.

Dijital Pazarlama Hunisi basitçe üç aşamaya ayrılır. Bu üç aşama sırasıyla Farkındalık (Awareness), Değerlendirme (Consideration) ve Dönüşüm(Conversion) şeklindedir. Bu üç aşamalı Pazarlama Hunisi Dönüşüm Hunisinin Üstü, (Top of the Funnel (ToFU)), Dönüşüm Hunisinin Ortası, (Middle of the Funnel (MoFU)) ve Dönüşüm Hunisinin Altı (Bottom of the Funnel (BoFU)) olarak da adlandırılabilir.

1. ToFU (Top of the Funnel) / Farkındalık (Awareness):

  • ToFU aşaması, potansiyel müşterilerin bir ihtiyaçlarının farkına vardıkları huninin en üst kısmını temsil edildiği ve olabildiğince geniş ve ilgili bir hedef kitleye ulaşmayı hedefleyen farkındalık yaratma amacının taşındığı adımdır.

2. MoFU (Middle of the Funnel) / Değerlendirme (Consideration):

  • MoFU aşaması, potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarına olası çözümleri araştırdığı, farklı seçenekleri değerlendirdiği aşamadır. MoFU, huni sürecinin ortasını temsil eder ve daha ilgi ve odağa sahip bir kitleye hitap eder. Potansiyel müşteriler, bu adımda seçenekleri karşılaştırır ve konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinir.

3. BoFU (Bottom of the Funnel) / Dönüşüm (Conversion):

  • BoFU, potansiyel müşterilerin bir karara vardığı ve bir ürün veya hizmetin satın alımını gerçekleştirdiği adımdır. Huninin altını temsil eden BoFU, potansiyel müşterilerin gerçek müşterilere dönüştüğü aşama olarak düşünmek mümkündür.

Dört aşamalı ve yaygın kullanılan bir diğer Pazarlama Hunisi ise, AIDA modelidir. Dört aşamadan oluşan AIDA modeli ise sırasıyla Dikkat (Atention), İlgi (Interest), Arzu (Desire), Eylem (Action) şeklinde modellenmiştir.

AIDA Pazarlama Modelinin geliştirilmiş hali olan NAIDAS modelinde ise müşterilerin satın alma öncesi ihtiyaçları ve yeniden pazarlama / satın alma sonrası müşterilerin memnuniyet düzeyi de dikkate alınır. NAIDAS modelinde ise sırasıyla, İhtiyaç (Need), Dikkat (Atention), İlgi (Interest), Arzu (Desire), Eylem (Action), Memnuniyet (Satisfaction) şeklinde modellenmiştir.

AIDA-NAIDAS’a ek olarak diğer Reklam Tasarımındaki Tepki Hiyerarşisi Modellerinden başka bir yazımda detaylıca bahsediyor olacağım. (DAGMAR, HEM, DIM, IPM vb.)

Dijital Pazarlama Hunisini anlamlandırmaya çalıştığımız, bileşenlerini incelediğimiz bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler!

İlginizi Çekebilir