Marka, kuruluş ya da kişilerin en önemli çevrimiçi varlıklarından birisi de sosyal medya profilleri ya da sayfalarıdır. Sosyal medya platformları mobil ve masaüstü cihazlar üzerinden internete gelen trafiğin çok büyük bir kısmını kapsıyor. Bu sebeple dijital pazarlama stratejilerinde de sosyal medya platformları oldukça önemli bir yer kaplıyor. Bu yazımda sizlerle sosyal medya platformlarında başarılı bir dijital pazarlama stratejisinin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğim. Keyifli okumalar dilerim!

Sosyal Medya Stratejisi Nedir?

Sosyal Medya Stratejisi, kuruluşların, markaların veya kişilerin, sosyal medya platformlarındaki pazarlama hedeflerine ulaşmak için izledikleri planlı ve sistematik yoldur. Başarılı bir strateji ile sosyal medya platformlarının doğru kullanımı ile hedeflenen sonuçların net bir şekilde tanımlanması ve bu sonuçlara ulaşmak için izlenecek yöntemlerin belirlenmesini sağlanır.

Sosyal medya kanallarının etkin bir şekille kullanılması marka bilinirliği oluşturma, potansiyel müşterilere erişme, mevcut ya da potansiyel müşterileriniz ya da alıcılarınız ile etkileşim kurma imkanı sağlar.

Başarılı Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Olmalı?

1. Gerçekçi Hedeflerinizi Belirleyin.

Sosyal Medya platformlarında pazarlamaya başlarken ilk adımınız gerçekçi ve ölçülbeilir hedeflerinizi belirlemek olmalı. Örneğin “Instagram’da aylık erişilen kullanıcı sayısını %10 arttırmak” bir gerçekçi hedef olarak belirlenebilir. Bununla birlikte

2.Yer Almak İstediğiniz Platformlara Karar Verin.

Birden fazla sosyal medya platformunda yayın yaparken her platformun kendi içerisinde farklı kurallara ve sınırlandırmalara sahip olduğunu unutmamakta fayda var. Dolayısıyla işletmeniz ya da kişisel hesabınız için zorlayıcı olabilir. Aynı içeriği birden fazla platformda paylaşmak için tekrar ölçülendirmek gerekebilir.

3. Kullanıcıların Karşısına Çıkmak İstediğiniz Sıklığa Karar Verin.

Sosyal medya platformları paylaştığınız metin tabanlı paylaşımlar, mikroblog metinleri, statik görseller, hikayeler, yatay ya da dikey videolar gibi pek çok farklı gönderi seçenekleri sunar. Aylık plan içerisinde takipçileriniz ya da yeni kullanıcılara hangi sıklıkta iletişim kuracağınızı belirlemek ve sosyal medya iletişiminizi önceden planlamak başarılı bir sosyal medya stratejisi izlemenize ve yeri geldiğinde de esnek olmanıza yardımcı olabilir.

4. Rakip Analizi Yapın ve Ölçüt Alabileceğiniz İşletmeler Bulun.

Rakiplerinizin sosyal medyalarını analiz edin. Bu size rakipleriniz ile ilgili tasarım dillerini, içeriklerini, içerik sıklıklarını, anahtar kelime ve emoji kullanımları, gönderi başına gelen yorum, beğeni sayıları ve diğer etkileşim oranlarını, takipçi büyüme hızı gibi pek çok bilgiyi edinmenizi sağlayacaktır. Bu size rakiplerinizin doğru ve noksan yönlerini farketme ve kendi işletmenizde kullanmanızı sağlayacaktır.

Aynı zamanda İşletmenizin pazarı ya da yayın yaptığınız kategori ile ile ilgili dünyadan ölçüt alabileceğiniz hesapları keşfedin ve neler yaptığını belirlediğiniz sıklıkta takip edin. Örneğin, bir kahve işletmesinin sosyal medyasını yönetiyorsanız, Starbucks’ın sosyal medya yönetimine göz atabilirsiniz ve Starbucks’ı ölçüt olarak alabilirsiniz. Burada Starbucks ile aynı performansı göstermeniz için değil ilham ve trendleri takip etmek için seçmenizi önerdiğimi belirteyim.

5. Sosyal Medya Kanalları İçin Bütçe Planı Yapın.

Organik kanallar üzerinden işletme profilini ya da kişisel hesabınızı keşfeden kişiler her zaman yeterli olmayabilir. Bu tarafta sosyal medya kanallarınızda ücretli gösterimler satın alarak sizinle ilgili olabilecek daha fazla insanın karşısına çıkabilir ve profilinizi daha hızlı büyütebilirsiniz. Sosyal medya kanallarında ücretli gösterimlere başlamadan önce işletmenizin ya da kişisel hesabınızın hedef kitlesini, demografik özellikler ve ilgi alanları bakımından iyi tanıyor olmanız yeni kişileri hedeflerken işinizi kolaylaştıracak ve maliyet kaleminizi hafifletecektir.

6. Önemli Olanı Ölçün.

Dijital pazarlamanın konvansiyonel medya araçlarına kıyasla en büyük farkının ölçülebilir veriye dayalı olması olduğunu biliyoruz fakat farklı sosyal medya platformlarının her birinin panelinde analitik rapor sayfaları olduğunu ve yüzlerce saat inceleyecek bilgiyi her dakika yarattığını unutmayın. Önemli gördüğünüz metrikleri kendiniz için belirlemelisiniz. Örneğin “gösterim sayısı” ya da “yeni gelen kullanıcın e-posta bültenine katılma oranı” sizin için önemli bir veri sunuyor ise onu ölçmelisiniz.

7. Yeterli Emek Gücüne Sahip Olduğunuzdan Emin Olun.

Tüm bunlar için eğer yeterli emek gücüne sahip değilseniz sosyal medya yayınınızda işlerin yetişmemesi ya da ana odağınızın kaymasına sebep olabilir. Aman dikkat.

Okuduğunuz için teşekkürler.

İlginizi Çekebilir