Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelimeleri arama motorunda arama yapan kullanıcıların arama sorgularıyla arama sonuçlarını eşleştirmek için kullanılan kelime ve kelime öbekleri olarak tanımlayabiliriz. Reklam kampanyalarınız için doğru ve ilgili anahtar kelimeler seçmeniz, erişmek istediğiniz nitelikli kullanıcılara ulaşma noktasında sizlere yardımcı olur.

Anahtar Kelimeler Nasıl Çalışır?

Arama motorunda kullanıcılar bir ürün veya hizmet aradığı zaman gösterilmesi için seçtiğiniz anahtar kelimelerin kullanıcıların aradığı kelimelerle eşleşmesi gerekir. Anahtar kelimeyle eşleşen bir terim için arama sorgusu yapıldığında reklamınız açık artırmaya girer ve reklamınızın gösterilip gösterilmeyeceği belirlenir. Her bir anahtar kelimenin maliyetianahtar kelimenin aldığı arama hacmi , açık arttırmadaki rekabet gücünüz, bağlantınızın yüklenme süresi vb. faktörlere bağlı olarak (Kalite Puanı)değişiklik gösterir.

Anahtar Kelimelerin Aramalarla Eşleşmesi

Anahtar kelimelerinizin eşleşebileceği arama aralığını seçmek için anahtar kelime eşleme türlerini kullanabilirsiniz. Tam eşleme türünde, anahtar kelimeniz yalnızca anahtar kelime ile aynı anlamı taşıyan aramalarda gösterilir. Sıralı eşleme türünde ise anahtar kelimeniz, onunla aynı anlamı içeren aramalarda gösterilebilir. Eşleme türü belirtmezseniz varsayılan olarak geniş eşleme seçilir. Böylece anahtar kelimeniz alakalı aramalarla eşleşebilir. Aynı zamanda negatif anahtar kelimeler ekleyerek, bazı arama sorgularını hariç tutabilirsiniz. Böylece reklamınız negatiflediğiniz anahtar kelimelerde gösterilmez.

Eşleme Türleri

Google arama motorunda anahtar kelime hedeflemede üç farklı eşleme türü bulunur. Bunlar tam eşleme (exact match)sıralı eşleme (phrase match)geniş eşleme (broad match) şeklindedir.

Geniş Eşleme (Broad Match)

Varsayılan Google Ads eşleme türü olan geniş eşleme türünde reklamlarınız anahtar kelimenizle alakalı aramalarda gösterilir. Google’ın alakalı gördüğü bazı arama sorgularında anahtar kelimenizdeki sözcükler yer almayabilir. Geniş eşleme sayesinde reklamlarınız daha fazla kişiye erişir, daha fazla görüntülenme elde eder ve böylece websitenize daha fazla ziyaretçi oluşturur.

Bu eşleme türünde alakalı eşleşmeler elde etmek için kullanıcının daha önceki aramaları, açılış sayfanızın içeriği ve anahtar kelimenizin amacını daha iyi anlamak için diğer anahtar kelimeler dikkate alınır.

Örnek olarak “spor araba” anahtar kelimesi için geniş eşleme türünde anahtar kelime hedeflemesi yaptığınızda, “spor arabalar”, “spor araba markaları” , “yarış arabaları” ya da “lamborghini huracan” diye aratan kullanıcıların karşısına reklamınız gösterilebilir.

Geniş eşleme varsayılan eşleme türü olduğu için reklamınıza geniş eşleme türünde bir anahtar kelime eklemek için anahtar kelimenizi olduğu gibi yazarak ekleyebilirsiniz. Sıralı ya da tam eşlemede olduğu gibi tırnak ya da köşeli parantez kullanmanız gerekmez.

Bununla birlikte, birbirine çok benzeyen “lamborghini huracan”, “huracan lamborghini” gibi anahtar kelimeleri geniş eşlemeli olarak eklemeniz Bu şekilde benzer anahtar kelimeler eklemeniz maliyetinizi ve performansınızı etkilemese bile Google tarafından önerilmemektedir. Benzer anahtar kelimeleri hedeflediğinizde Google bu anahtar kelimeleri birbirinin kopyası olarak değerlendirir ve reklam sıralaması yüksek olan anahtar kelime geniş eşleme türünde eklenmiş olarak kabul eder.

Sıralı Eşleme (Phrase Match)

Sıralı eşlemede, arama sorgusu belirli anahtar kelime terimlerini belirtilen sırayla içeriyorsa reklamınız tetiklenir. Arama sorgusu ek kelimeler içerebilse de, anahtar kelime terimlerinizin tamamını aynı sırayla içerdiği sürece reklamınız görüntülenmez. Sıralı eşlemeli anahtar kelimeler, marka ve rakip marka kampanyaları için faydalıdır. Böylece sorguların sizin marka adınıza veya bir rakibinize ait olmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin, anahtar kelimeniz “spor ayakkabılar” ise ve birisi “erkek spor ayakkabılar” araması yaparsa reklamınız gösterilir. Diğer taraftan, anahtar kelime terimlerinin sırası farklıysa ya da fazladan bir karaktere sahipse reklamınız görünebilir. Örneğin birisi “spor ayakkabı” ya da “ayakkabılar spor” araması yaparsa reklamınız arama sayfasında yer almayacaktır.

Tam Eşleme (Exact Match)

Tam eşlemeli anahtar kelimelerde, arama sorgusu anahtar kelime terimleriyle anahtar kelimeniz tam olarak eşleşirse ya da aynı anlamı taşırsa reklamınız görüntülenir.

Anahtar kelimeniz “dağ bisikletleri” ise ve birisi “dağ bisikletleri” , “dağ bisikleti” , “dağ için bisiklet” araması yaparsa, reklamınız gösterilir. Ancak birisi “kırmızı dağ bisikleti” araması yaparsa reklamınız arama sayfasında yer almayacaktır.

Negatif Anahtar Kelime Türleri

Negatif/Olumsuz Anahtar kelimeler, Arama motorunda arama yapan kullanıcıların bu terimleri aradığında reklamlarınızın görünmesini önlemek için kullanılan kelimeler ve kelime öbekleridir.

Örnek vermek gerekirse, birinci sınıf (upper segment) bir ayakkabı işletmesinin arama motorunda “ucuz ayakkabı” arayan kullanıcılara reklamlarının gösterilmesini önlemek amacıyla “ucuz” kelimesini reklam kampanyalarında negatif anahtar kelime olarak eklemesi, bütçe tasarrufu ve tıklama oranında artış sağlayacaktır.

Negatif Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?

Negatif anahtar kelimeler, Arama motoru reklamcılığı ya da Ödemeli Reklamcılık (Search Engine Marketing or Pay per Click) kampanyalarını en uygun şekilde kullanmak ve reklam yatırımının getirisini en yüksek düzeye çıkartmak için gereklidir. Kampanya kurgularınızda negatif anahtar kelimeleri etkin bir şekilde kullanmak bütçe tasarrufu elde etmenize, dönüşümlerinizi arttırmanıza ve reklam kalite puanınızı yükseltmenize katkı sağlayacaktır.

  1. Bütçe Tasarrufu (Cost Efficiency): Negatif anahtar kelimeler, reklamlarınızın ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenmeyen kullanıcıların önüne çıkmasını engeller. Dolayısıyla ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenmeyen kullanıcılardan gelen tıklamalar için ödeme yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Tıklama Oranında Artış (Increase Click Through Rate): Negatif anahtar kelimeleri etkin bir şekilde kullanmak, reklamlarınızın daha ilgili sorgular içerisinde görüntülenmesine yardımcı olur. Böylece daha nitelikli aramalarda elde ettiğiniz gösterimler ile ürün ya da hizmetiniz ile daha ilgili olan potansiyel müşterilere ulaşmanız tıklama oranlarınızı olumlu etkileyecektir.
  3. Kalite Puanını İyileştirmek (Improve Quality Score): Kalite Puanı, reklamlarınızın arama amacına ne kadar uygun olduğunun bir ölçüsüdür. Negatif anahtar kelimeler ile reklamınızın indiği açılış sayfasının arama ile daha alakalı olmasını sağlayabilirsiniz. Kalite puanını iyileştirmek tıklama başına maliyetlerinizi düşürebilir ve reklamlarınızın daha iyi konumda yer almasına yardımcı olur.
  4. Daha Yüksek Reklam Konumu (Higher Ad Position): İyi bir tıklama oranı ve ilgili reklamlarla desteklenen daha yüksek bir Kalite Puanı sayesinde daha iyi reklam konumu da sağlanabilir. Bu, reklamlarınızın görünürlüğünü artırır ve rakiplerinize karşı avantaj sağlar.
  5. Yatırım Getirisini Arttırmak (Increase ROI): Yukarıdaki tüm avantajların bir sonucu olarak, negatif anahtar kelimeler yatırım getirinizi önemli ölçüde arttırabilir. Maliyetleri düşürüp trafiğin hem miktarını hem de kalitesini iyileştirerek, reklam harcamanızdan daha fazla değer elde etmenizi sağlayacaktır.

Negatif Anahtar Kelimeler Nasıl Çalışır?

Negatif anahtar kelimeler, bir kullanıcının sorgusunu hedeflemek istemediğiniz arama terimleriyle eşleştirerek çalışır. Kullanıcılar negatif anahtar kelimelerinizden birini ararsa reklamınız arama motoru sonuç sayfalarında görünmez. Böylece arama kampanyanızı oluştururken üç negatif anahtar kelime eşleme türü arasından seçim yapabilirsiniz: geniş, sıralı veya tam eşleme.

1- Negatif Geniş Eşleme “Negative Broad Match”

Bir arama sorgusunda, negatif anahtar kelime terimlerinizin tamamı herhangi bir sırayla içeriyorsa, reklamınız tetiklenmeyecektir.

Örneğin, negatif anahtar kelimeniz “spor ayakkabılar” ise ve kullanıcı “spor ayakkabılar” araması yaparsa reklamınız gösterilmez. Ancak, arama negatif anahtar kelime terimlerinizden yalnızca bazılarını içeriyorsa reklamınız görüntülenebilir. Aramada negatif anahtar kelimenize çok yakın terimler bulunsa bile. Aynı örneği kullanırsak, birisi “spor ayakkabı” araması yaparsa reklamınız gösterilir. Çünkü negatif anahtar kelimeniz “spor ayakkabılar” idi.

2- Negatif Sıralı Eşleme “Negative Phrase Match”

Negatif sıralı eşlemede, arama sorgusu belirli anahtar kelime terimlerini belirtilen sırayla içeriyorsa reklamınız tetiklenmeyecektir. Arama sorgusu ek kelimeler içerebilse de, anahtar kelime terimlerinizin tamamını aynı sırayla içerdiği sürece reklamınız görüntülenmez.

Örneğin, negatif anahtar kelimeniz “spor ayakkabılar” ise ve birisi “erkek spor ayakkabılar” araması yaparsa reklamınız gösterilmez. Diğer taraftan, anahtar kelime terimlerinin sırası farklıysa ya da fazladan bir karaktere sahipse reklamınız görünebilir. Örneğin birisi “dağ bisikleti” ya da “bisikletleri dağ” araması yaparsa reklamınız görünecektir.

3- Negatif Tam Eşleme “Negative Exact Match”

Negatif tam eşlemeli anahtar kelimelerde, arama sorgusu anahtar kelime terimleriyle tam olarak aynı sırada (ek kelimeler olmadan) tam olarak eşleşirse reklamınız görüntülenmez.

Negatif anahtar kelimeniz “dağ bisikletleri” ise ve birisi “dağ bisikletleri” araması yaparsa, reklamınız gösterilmez. Ancak birisi “bisiklet dağ” araması yaparsa reklamınız görünür.

Çapraz Negatifleme Kurgusu

Bir işletmemiz için arama motorunda reklam verirken birden fazla arama ağı reklam kampanyası oluşturabiliriz. Birden fazla reklam kampanyalarımızın çakışmaması, doğru kullanıcı hedefine ulaşması için birbiri ile çakışma ihtimali olan arama sorguları özelinde, karşılıklı negatif anahtar kelime ekleme işlemi yaparız. Bu aksiyonu “çapraz negatifleme kurgusu” olarak adlandırıyoruz.

Örnek vermek gerekirse bir reklam grubunda anahtar kelime olarak spor ayakkbılar (generic) diğerinde ise nike spor ayakkabılar (brand+generic) şeklinde iki farklı reklam grubumuz olduğunu düşünelim,

“Nike spor ayakkabılar” arama sorgusunu yapan kullanıcıların karşısına generic kampanyamız “spor ayakkabılar” reklamının yerine “Nike spor ayakkabılar” reklamının gösterilmesi tıklama oranını arttıracaktır. Bu sebeple daha ilgili reklamın ilgili kullanıcıya gösterilmesi için negatifleme kurgusu yapmamız gereklidir.

Teşekkürler!

İlginizi Çekebilir