Kampanya Türü Nedir?

Kampanya Türü, Google Ads’te reklam yayınlama şeklinizin temelini oluşturur. Pazarlama hedeflerinize göre doğru kampanya türünü seçebilirsiniz. Her kampanya türü ayrı reklamlar oluşturmanıza ve farklı reklam formatlarında yayın yapmanıza olanak tanır. Bu reklam türleri kampanya türünüze bağlı olduğundan, her kampanyada için tüm reklam formatlarını yayınlayamazsınız. Örnek vermek gerekirse, dinamik görüntülü reklamlar bir arama ağı kampanyasıyla yayınlanamaz.

Google Ads’te 7 farklı kampanya türü bulunur:

  1. Arama (Search)
  2. Görüntülü (Display)
  3. Alışveriş (Shopping)
  4. Uygulama (App)
  5. Demand Gen (Demand Gen)
  6. Video (Video)
  7. Maksimum Performans (Performance Max)

Google Ads’in basitleştirilmiş arayüzü ile kampanyalarınızı oluşturabilirsiniz ama öncelikle işletmeniz için doğru kampanya türünü tespit etmelisiniz. Bu yazımı serimizde kampanya türlerini Arama Ağı reklamlarından başlayarak açıklayacağım. Keyifli okumalar dilerim.

Arama Ağı (Search) Reklamları

Google Ads denildiğinde pek çoğumuzun aklına arama ağı reklamları gelir. Eski adıyla Google Adwords olan bu reklam panelinin mevcut tek kampanya türüydü. Arama kampanyaları, Google arama sonucu sayfası aracılığıyla hedef kitlenizle bağlantı kurmanıza olanak tanır. İnsanlar Google’da bir arama sorgusu yaptıklarında reklamlarınızı görürler. Reklamlarınız, hedeflediğiniz anahtar kelimeler özelinde tetiklenir.

  • Arama ağı reklamlarında, arama motorunda bir ürün veya hizmet arayan kullanıcıları arama yaptıkları anahtar kelimeler ile hedefleyerek reklam etkinliğinizi arttırabilirsiniz.
  • Dönüşüm elde edebileceğiniz anahtar kelimeleri hedefleyerek potansiyel müşteriler ve satışlar elde edebilirsiniz.
  • Arama ağı reklamlarıyla, işletmenizle daha önce etkileşim kurmuş olan potansiyel müşterilerinizle yeniden bağlantı kurabilirsiniz.
Arama Sonucu Sayfası (SERP)

1. Metin Reklamları (Text Ads)

Arama Ağındaki metin reklamları Google arama sonuçları sayfasının en üst ve alt kısmında gösterilir. Metin reklamları, görünen URL, başlık metni ve açıklama metni olmak üzere üç kısımdan oluşur, Başlıklar, ürün veya hizmetinizin tanıtımını yapmak için metin reklamlarda her biri en fazla 30 karakterden oluşan üç başlık bulunur. Başlıklar birbirinden dikey bir çizgi ile ayrılır. Görünen URL sayfanızın adresini gösterir ve Açıklamalarsunduğunuz ürün veya hizmetle ilgili ayrıntıları öne çıkarmak için açıklama alanlarını ve müşteriyi harekete geçirecek teklifleri kullanabileceğiniz ifadelere yer verebileceğiniz 90 karakterden oluşan alanlardır.

2. Duyarlı Arama Ağı Reklamları (Responsive Search Ads)

Duyarlı arama ağı reklamları (RSA) için, birden fazla başlık ve açıklama eklersiniz, ardından Google, en iyi reklam performansını sağlamak için doğru başlık ve açıklama kombinasyonunu oluşturur. Google, farklı kombinasyonları otomatik olarak analiz edip karşılaştırır ve daha sonra daha iyi sonuçlar elde etmek için iyi performans gösteren kombinasyonları kullanır.

  • Farklı aygıtlarla uyum sağlayan esnek reklamlar oluşturabilir ve mesajınızı potansiyel müşterilerle paylaşmanız için daha fazla alana sahip olabilirsiniz.
  • Birden çok başlık ve açıklama seçeneği sağlayarak zamandan tasarruf edebilir ve Google Ads’in müşterilerinize en alakalı kombinasyonları göstermesini sağlayabilirsiniz.
  • Duyarlı arama ağı reklamları daha fazla açık artırmada rekabet etmenize yardımcı olduğundan, mevcut metin reklamlarınızın yakalamadığı ek tıklamaları ve dönüşümleri çekerek reklam grubu performansını artırabilirsiniz.

3. Yalnızca Telefon Araması Üreten Reklamlar (Call-Only Ads)

Yalnızca Telefon Araması Üreten Reklamlar (Call-Only Ads), hedef kitleniz arama motorunda yaptığı bir arama sorgusunun sonuç sayfasında bir telefon araması gerçekleştirmesine olanak tanır. Bu reklamlar mobil aygıtlarda ve insanların arama başlatabileceği aygıtlar ile çalışır. Yalnızca telefon araması üreten reklamlar, fiziksel konumu veya hizmet sektöründe olan işletmeler için daha verimli çalışır. Paket servisi siparişi ya da kişisel hizmet almak isteyen kullanıcılar için de telefonla araması genellikle en iyi seçenektir.

Bu reklamlar, bir işletme telefon numarası içerir ve müşterilerin işletmenize ulaşabilmesi için rahatlıkla kullanılan bir “Ara” düğmesi sunar.

4. Dinamik Arama Ağı Reklamları (Dynamic Search Ads)

Dinamik Arama Ağı Reklamları ile açılış sayfanızı belirlersiniz ve Google buradan ilgili metin içeriğini alır ve bunu reklam metni olarak kullanır. Açılış sayfanızdaki veya web sayfanızdaki içerik, arama sorgusuna şekillenir. Gelişmiş bir web sitesine veya geniş bir ürün gamına sahip reklamverenler için ideal olan Dinamik Arama Ağı Reklamları daha verimli çalışacaktır.

  • Anahtar kelimeri, ve reklam metinlerini sayfanızdaki ürünlerin her biriyle ayrı ayrı eşlemeniz gerekmediği için zamandan tasarruf sağlar.
  • Kullanıcıların arama sorgusuna göre dinamik şekillenen reklamlar ile arama sorgusuna göre alakalı başlıklar gösterilir.
  • Dinamik Arama Ağı Reklamları, henüz hedeflemediğiniz anahtar kelimelere reklam yayınlama şansı oluşturarak ek trafik ve satış sağlamanıza yardımcı olabilir.

5. Doğrudan Marka Arama Ağı Reklamları (Pure Brand Search Ads)

Arama motorunda doğrudan marka adı aratılarak gerçekleştirilen sorgularda gösterilen arama ağı reklamlarına genel kabul görmüş haliyle “Pure Brand Search Campaigns/Branded Search Ads” olarak isimlendiriyoruz. Doğrudan Marka Reklamları, yeni işletmeler için marka bilinirliği yaratma ve görünürlüğü arttırmak açısından değerli reklamlar olmanın yanı sıra marka adı aramasında organik olarak listelenmeyle birlikte reklamlı alan gösterimi ile daha fazla görünürlük sağlayacağı için tıklama oranını ve arama sonucu sayfasındaki marka hakimiyetinizi arttırır.

Arama motoru Google’da reklam veren pek çok markanın kendi marka adlarının doğrudan aratıldığında gösterilen özel reklamlar oluşturduğunu görüyoruz. Performans Pazarlamacıların pek çoğu marka anahtar kelimelerinin doğrudan hedeflendiği bu reklam türünün etkin bir şekilde kullanıyor. Diğer yandan ise kimi performans pazarlamacılar ve markalar, doğrudan marka araması yapan kullanıcının -doğrudan marka araması yapan kullanıcıların ilgi düzeyi yüksek kullanıcılar olması dolayısıyla- organik yollarla siteye yönlendirilebilecek iken bu tarafta ücretli gösterim sağlamanın gerek olup olmadığı ile ilgili şüpheye sahip.

Doğrudan Marka Anahtar Kelimeleri Nelerdir?

İşletmenizin marka adını yada marka adı varyasyonlarını içeren anahtar kelimelere doğrudan marka anahtar kelimeleri (exact brand keywords) olarak adlandırıyoruz.

İşletmenizin adının “Çağlar Kitabevi” olduğunu varsayalım. Doğrudan marka anahtar kelimeleri ve türevleri “Çağlar Kitabevi” , “Çağlar Yayınevi” , “Çağlar Yayınları” , “Çağlar Kitapevi” , “Çağlar Kitap evi” olabilir.

Neden Doğrudan Marka Araması Reklamlarına İhtiyaç Duyarız?

  1. Rakipleriniz arama sonuçlarında reklam veriyor olabilir/verebilir. Bu yüzden doğrudan sizi arayan kullanıcılar internet sayfanızı bulmakta zorlanabilir. Marka adınıza diğer verilen reklamlar dolayısıyla aranan anahtar kelimede organik yollarla ilk sırada yer alsanız dahi bile sizin bağlantınızdan önce üç reklam gösterilebilir ve ancak dördüncü sırada yer alabilirsiniz.
  2. Arama sonucu sayfasında birden fazla görünür olmanız dönüşüm sayısını olumlu etkiler. Arama sorgusunda organik olarak listelenmeniz ve bununla birlikte reklam ile bir listeleme daha yaratmanız halinde tüketicilerin dikkatleri dağılmasını önleyecek, başka bağlantılara yönlenme şansını azaltacak ve işletmenize daha fazla görünür alan sağlayacaksınız.
  3. Sektörünüzde ciddi bir marka olduğunuzu gösterir. Marka adınızın aratıldığı sorgunun güçlendirilmesi, SERP’e (Search Engine Results Page) hakim olmanız işletmenizin güvenirliliği için tüketiciye olumlu bir etki sağlayacaktır.
  4. Arama sonucunda daha zenginleştirilmiş bir görünüm elde edin. Reklam alanı gösterimi ile birlikte arama sorgusunda reklam uzantıları ile işletme logonuz, ek görsel ve ek bağlantılar, bülten ya da telefon numarası, tüketicilere özel mesajlar (özel teklif, promosyon, ücretsiz kargo, değişim, vb. sunabileceğiniz avantajlar) gösterebilirsiniz. Böylece ilgili kullanıcıları bağlantınıza tıklama oranını artacaktır.
  5. Trafiği yönlendirin. Doğrudan markanızı arayan kullanıcılar, organik yolla listelenmiş bağlantınızda ana sayfanıza inecekler ancak reklam gösterimi kullanıcıları ile özel bir açılış sayfasına ya da ürünler sayfasına indirebilirsiniz. Böylece dönüşüm sayınızı arttırabilirsiniz.
  6. Organik sıralamanız ilk sırada değilse, kullanıcılarınızın rakiplerinize yönlenmesi olasılığı yüksektir. İşletmeniz yeni açılmış olması, sayfanızdaki içeriklerin zayıflığı, SEO eksikliği ya da sitenizin henüz tam olarak indexlenmemiş olması dolayısıyla doğrudan marka adını aratan kullanıcılar markanıza ulaşamayabilir. Bu nedenle doğrudan marka reklamı vermelisiniz.
  7. Doğrudan Marka kampanyasında aslında sizi zaten tanıyan kullanıcılar ile muhatap olursunuz. Markanızı doğrudan aratan kullanıcılar markanızın adını bilen, işletmeniz ile geçmişte ilişkisi olan kişilerdir. Bu yüzden normal arama reklamlarından farklı olarak bu kullanıcılara özel reklam metni tasarlama konusunda daha fazla kontrole sahip olabilir ve o kullanıcılardan dönüşüm elde etme şansınızı arttırabilirsiniz.

Doğrudan Arama Ağı Reklamları için Doğru Teklif Stratejisi Nedir?

Daha önce marka adınıza arama ağı reklamı vermediyseniz ve marka adınıza reklam veren rakipleriniz varsa ilk başta teklif stratejinizi reklamlarınızın gösterilmesi ve mevcuttan pay alabilmesi için “Manual CPC” olarak belirleyebilirsiniz. Ardından kampanyanız yeterli öğrenime ulaştıktan sonra,“Target Impression Share” teklif stratejisine geçerek, hedef gösterim oranınızı belirleyebilirsiniz. (Bu tarafta reklam kalite skorunuz yüksek olacağı için rakiplerinizden gösterim almanız diğer arama ağı reklamlarına kıyasla daha kolay olacaktır.)

Teşekkürler!

İlginizi Çekebilir