Meta eski adıyla Facebook Inc., Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus, Audience Network, Workplace ve Portal+ platformlarını içerisinde barındıran Kaliforniya merkezli, bir sosyal medya şirketi.

2004’te Facebook, Mark Zuckerberg ve Harvard’lı üniversite arkadaşlarıyla birlikte yayın hayatına başlamıştı. Günümüze geldiğinde tek başına Facebook platformu, dünya genelinde 3 milyara yakın aktif kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Instagram için ise bu sayı 1.4 milyar kişi.

Durum böyle olunca, kitlelerin olduğu yerde olmak, Meta platformlarında pazarlama aksiyonları almak ve stratejiler üretmek oldukça önemli bir hale geliyor.

Meta platformlarında reklam yapmak için, Meta Business Manager adı verilen bir paneli kullanıyoruz. Meta Business Manager, Meta platformları içerisinde bulunan kurumsal işletme hesaplarının yönetilmesi, reklam verenlerin dijital pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmesi, tüm meta varlıklarına panel üzerinden kolayca erişim sağlanması için tasarlanmış bir yönetim panelidir. Günümüzde işletmelerin meta varlıkları dijital pazarlama faaliyetleri için oldukça önemli. İşletmeler içinde Meta varlıklarına erişim duyan birden fazla çalışana ihtiyaç duyuluyor ve aynı zamanda işletme dışı kaynaklardan reklam hesaplarının yönetilmesi ve benzeri desteklere de ihtiyaç duyuluyor. Meta Business Manager’in aktif bir şekilde kullanılması, işletmelerin meta varlıklarında güvenli bir şekilde birden fazla kişiyi yetkilendirmesi noktasında da oldukça önemli.

Meta Business Manager’ın Başlıca Avantajları

  1. Kişisel hesabınızdan ayrı bir panel sayesinde şahsi içerikleriniz ile işletme içeriklerinizin karıştırılmamasını sağlar.
  2. İşletmenizin Meta varlıklarında birden fazla çalışan ya da iş ortaklığı yaptığınız başka bir işletme varsa, yetki devri ve ortak çalışma konusunda kolaylık sunar.
  3. Tüm Meta varlıklarınızı tek merkezden yönetme ve optimize etme kolaylığı sunar.
  4. Meta Business Manager, Güvenlik Merkezi ile işletmenizi güvende tutmanızı sağlar.

Meta Business Manager Araçları

Meta Business Manager, işletmeler için Facebook Pages, Meta Business Suite, Facebook & Instagram Shops, Ads Manager araçlarını kullanarak gönderiler oluşturmak, reklamlarınızı raporlamak, hedef kitlelerinizi oluşturmak gibi aksiyonları Facebook, Instagram, Facebook Messenger ve WhatsApp uygulamalarında eşlenik bir şekilde kullanmanızı sağlar.

Meta Varlıkları ve Araçları

Meta platformu kendi içerisinde profesyonel kullanım için sunduğu pek çok araca ve varlığa sahiptir. Yazının bu kısmında Meta Business Suite, Meta Business Manager, Ads Manager gibi araçlara ve Facebook Pages, Instagram Shops gibi Meta varlıklarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dilerim!

Facebook Pages

Facebook Sayfaları, kullanıcıların işletmenizi keşfetmek ve onunla etkileşimde bulunmak için ziyaret ettikleri başlıca yerlerden biridir. Tüm işletmelerin Meta varlıklarını yönetmesi için bir Facebook sayfasına ihtiyacı vardır.

Meta Business Suite

Meta Business Suite, işletmenizin Facebook, Facebook Messenger, Instagram varlıklarındaki tüm hareketlerini tek bir yerden yönetmenize olanak sağlayan bir paneldir. Business Suite ile Facebook ve Instagram’da gönderi oluşturabilir, Messenger ve Instagram Direct Messages üzerindeki yorumları tek bir yerden okuyabilir ve istatistiklerinize göz atabilirsiniz.

Facebook & Instagram Shops (Mağazalar)

Shops, Meta platformlarındaki sanal mağazanızdır. İnsanlar mağazanızı erişim sağlayarak doğrudan Facebook ve Instagram üzerinde ürünlerinizi görüntüleyebilir ve satın alma gerçekleştirebilir. Mağazanızda sergilediğiniz ürünleriniz aynı zamanda Facebook Marketplace’da yayınlanır. Mağazanızı oluşturabilmeniz için işletmenizin onay alması gereklidir.

Commerce Manager (Ticaret Yöneticisi)

Facebook, Instagram ya da iki kanalda birden satış yapmak ve yönetimini gerçekleştirmek için bir Commerce Manager aracına ihtiyaç duyuyoruz. Shopify gibi bir ortak platformda satış yapıyorsanız ya da API entegrasyonu ile ürünlerinizi Commerce Manager’a aktarıp senkronize edebilirsiniz.

Events Manager (Olay Yöneticisi)

Events Manager, ile veri bağlantılarını yönetebilir ve müşteri hareketlerini görebilirsiniz. Böylece reklamların performansını izleme, reklamdan gelen etkileşimi takip etme, istatistik toplama ve reklamları optimize etme konusunda işletmelere yardımcı olur.

Facebook Pixel

Facebook Pikseli, işletmelerin kendi web sitelerinden, uygulamalarından, sunucularından ya da mağazalarından gelen verileri Meta Business Manager paneli ile entegrasyonunu sağlar.

Ads Manager (Reklam Yöneticisi)

Ads Manager, Meta platformlarında (Facebook, Instagram, Facebook Messenger ya da Audience Network) reklamlar yayınlamak, reklam planlarını ve bütçelerini yönetmek ya da detaylı hedef kitleler oluşturmak için kullanılan paneldir.

  1. Meta Ads Manager aracını kullanmak için işletmeniz bir Facebook İşletme Sayfasına ihtiyaç duyar.
  2. Reklamlarınız yayınlanmadan önce Meta Topluluk Kuralları ve Reklam İlkelerine uygun olup olmadığı ile ilgili değerlendirmeye alınır. Bu işlem yaklaşık 24 saat sürebilir. Bu sebeple işletme reklamlarının yayına zamanında başlaması için reklam başlangıç tarihinin bir kaç gün öncesinden reklamlarınızı planlamalısınız.
  3. Reklamınız yayına girdikten sonra, her gösterimde topladığı veriler ışığında kendini geliştirir ve sizin belirlediğiniz hedef kitle içerisinde reklamın gösterileceği en iyi kişiler ve alanlar hakkında bilgi toplar. Bunu öğrenme aşaması olarak adlandırıyoruz.
  4. Reklamverenin tüketicilerine sunduğu mesajı ve dönüşümü iyileştirmenize yardımcı olması için yüksek dönüşüm aldığınız hedef kitleleri, mesaj metinlerini, reklam türünü ve işletmenin sunduğu hizmet ya da ürünleri takipte kalın. Bu işletmenin daha sonraki reklamlarında reklam bütçesini optimize etme ve reklam performansını arttırmada yardımcı olacaktır.
  5. Daha önce tamamladığınız reklam kampanyalarının istatistiklerine göz önünde bulundurarak farklı reklam kreatifleri, alanlar ve hedef kitle tercihleri ile reklamınızı güncelleyin.
  6. Yeni oluşturulan bir Business Manager hesabınızda bir reklam hesabı oluşturma hakkına sahip olursunuz. Hesapta yönettiğiniz bütçe hacminiz arttıkça bu sayı da artar.

Reklam Verme Amacını Belirlemek

Ads Manager, Meta platformlarında (Facebook, Instagram, Facebook Messenger ya da Audience Network) reklamlar yayınlamak, reklam planlarını ve bütçelerini yönetmek ya da detaylı hedef kitleler oluşturmak için kullanılan paneldir.

Bu panelde yeni bir reklam kampanyası oluşturmak için bilmemiz gereken ilk adım olan kampanya satın alma türleri ve reklam verme amaçları hakkında bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar dilerim!

Meta reklamları için iki satın alma türü vardır. Bunlar Auction ve Reach and Frequency’dir.

1 — Auction (Açık Arttırma)

Auction satın alma türü, tahmin edilebilirliği düşük sonuçlarla daha fazla seçim şansı, verimlilik ve esneklik sunar.

2 — Reach and Frequency

Erişim ve sıklık satın alma türü, tahmin edilebilir performans hedefi ve sıklık ayarlarınız üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak kampanyalarınızı önceden planlamanıza ve satın almanıza olanak tanır.

Campaign Objectives (Reklam Verme Amacı)

2022 yılının sonunda gelen güncelleme ile Meta Ads Manager’da reklam kampanyası oluştururken 6 kampanya verme amacı bulunmaktadır. Bunlar Awareness, Trafic, Engagement, Lead, App Promotion ve Sales’tır. Daha Önce yer alan Reach kampanyaları Awareness altında, Video Views kampanyaları Awareness ve Engagement kampanyaları altında, Message kampanyaları, Engagement ve Lead kampanyaları altında Conversion kampanyaları Engagement, Lead ve Sales kampanyaları altında toplanmıştır.

1. Brand Awareness (Marka Bilinirliği)

Awareness kampanyaları, markanızla ilgilenme olasılığı daha yüksek olan kişilere erişim sağlayan ve marka bilinirliğini arttırmayı amaçlayan reklam türüdür.

Örnek vermek gerekirse, işletmeniz yeni ya da kısa süre önce adını değiştirdiyse marka bilinirliği reklam kampanyası, potansiyel tüketicilerin işletmenize daha aşina olmasına yardımcı olacaktır.

2. Traffic (Trafik)

Traffic kampanyaları, web sitenize, uygulamanıza ya da messenger konuşmanıza giden kişi sayısını arttırmayı amaçlayan, eylem gerçekleştirme olasılığının daha yüksek olduğu kişilere gösterim sağlayan reklam türüdür.

Örnek vermek gerekirse, mağazanızda anlık bir indirim yapıyorsanız ya da potansiyel tüketicileri, bir internet sayfasına göndermek istiyorsanız bu trafik kampanyası oluşturmalısınız.

3. Engagement (Etkileşim)

Sayfanızın takip edilmesi, gönderilerinize yorum, paylaşım ya da beğeni gelmesi gibi etkileşimleri amaçlayan reklam türüdür.

Örnek vermek gerekirse, ürünlerinizle ilgilenen kişilerin Messenger üzerinden bir konuşma başlatmasını istiyorsanız bu kampanya amacını kullanmalısınız.

4. Lead Generation (Potansiyel Müşteri)

Hızlı formlar, messenger mesajları gibi iletiler ile İşletmeniz için potansiyel müşterileri toplamayı amaçlayan reklam türüdür.

Örnek vermek gerekirse, potansiyel müşterilerinizin aylık bir bültene kaydolmasını ya da daha fazla bilgi almak için size form bırakmasını istiyorsanız bu kampanya amacını kullanmalısınız.

5. App Promotion (Uygulama İndirmeleri)

App Store ve Google Play Store üzerinden uygulamanızın daha fazla indirilmesini amaçlayan ve uygulama indirme olasılığının daha yüksek olduğu kişilere gösterim sağlayan reklam türüdür.

Örnek vermek gerekirse, potansiyel müşterilerin uygulamanız aracılığıyla bir alışveriş yapmasını veya yeni bir uygulama özelliğini denemesini istiyorsanız bu kampanya amacını kullanmalısınız.

6. Sales (Satışlar)

Ürün ya da hizmetinizin satın alma olasılığı daha yüksek olan kişilere gösterim sağlayan satış gerçekleştirmeyi amaçlayan reklam türüdür.

Örneğin, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapma olasılığı en yüksek olan kişilere erişmek istiyorsanız ve satış gerçekleştirmek istiyorsanız. Bu reklam kampanyasını kullanabilirsiniz. Meta Piksellerini kullanarak bir ürünün sepete eklenmesi gibi sitenizde gerçekleşen aksiyonların meta paneli üzerinden takibi için de optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazı 3GEN DGA (3GEN Digital Growth Agency) için yazılmıştır. 
Teşekkürler!

İlginizi Çekebilir